Вести

Ђурић: Савет безбедности да размисли где идемо

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић позвао је чланице Савета безбедности да се изради нова резолуција о Сребреници која ће имати консензус сва три ентитета у БиХ и која ће водити ка помирењу и напретку и имати исти став према свим жртвама рата у бившој Југославији.

Ђурић је на ванредној седници Савета безбедности Уједињених нација на којој се расправља о ситуацији у Босни и Херцеговини позвао Савет безбедности да размисли "не где смо били већ где идемо".

"Дајте да припремимо нову резолуцију која ће водити ка помирењу и која ће имати консензус и водити ка напретку. Повуците резолуцију и да имамо исти став према свим жртвама", рекао је Ђурић.

Како је рекао, стварање климе поверења је тежак процес за превазилажење.

"Дајте правду свима и да имамо косензус и превазиђемо поделе", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да се обраћа у име Србије која штити мировни споразум, али и која сматра да треба чувати сећање на дигнитет више стотина хиљада жртава, јер без обзира на наицоналну и верску припадност, жртве заслужују исту правду и равноправно поступање и поштовање.

Како је рекао, Србија доследно и упорно подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет Републике Српске и Федерације БиХ и нагласио да будуће генерације не заслужују да живе у систему који понавља стално исте наративе.

"Мислим да сви треба да погну главу пред свим жртвама у БиХ без обзира на националну и верску припадност", рекао је Ђурић.

Подсетио је да су месецима пред распад бивше Југославије лидери пре него што су пале прве жртве, почели да ископавају тела жртава злочина који се десио више од пет деценија раније, а да се сада толико година касније поново повећавају тензије и да долази до великих тензија код грађана који су толико пропатили.

"Долази и до поделе у међународној заједници. Шта је узроковало такву реакцију, резолуција о Сребреници, коју је спонзорисао и стални представник БиХ без тражења сагласности свих ентитета, у тајности, без покушаја уважавања стотине хиљада других жртава, као и без регионалне консултације супротно је доброј пракси која је примењена када је био случај о резолуцији о Руанди", рекао је Ђурић.

Подсетио је да увек мора да се има у виду да правда мора да буде иста за све жртве рата у БиХ, јер је то једини начин за мир и помирење.

"Разлоге за ову резолуцију, открио је министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић када је недавно рекао да таква Србија не заслужује ништа осим презира, ни руку сарадње и рекао да жели да отвори судски поступак против Србије. То говори да не жели ни помирење, ни добросуседске односе", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг